Nigeriaanse militairen veroordeeld wegens muiterij

Een Nigeriaanse krijgsraad heeft dinsdag twaalf militairen ter dood veroordeeld wegens muiterij en poging tot moord op hun commandant. Ze waren in mei in opstand gekomen nadat collega's waren gedood in een hinderlaag van de islamitische terreurgroep Boko Haram. Vijf militairen werden vrijgesproken en een kreeg 28 jaar gevangenis met dwangarbeid opgelegd.

De militairen waren 's nachts op pad gestuurd in een gebied dat is vergeven van extremisten. Ze weigerden in eerste instantie, omdat het gelijk zou staan aan zelfmoord. Uiteindelijk volgden ze het bevel toch op, waarna ze in de omgeving van de plaats Chibok inderdaad werden aangevallen. Chibok is de plaats waaruit een maand eerder meer dan 270 schoolmeisjes door Boko Haram werden ontvoerd.

Toen de lichamen van de gesneuvelde militairen op 14 mei terug werden gebracht in de kazerne in Maiduguri brak er een opstand uit onder de soldaten. Ze bedreigden hun commandant en namen hem zelfs onder vuur. Uiteindelijk werd de commandant door zijn plaatsvervanger ontzet met een pantservoertuig.

De doodvonnissen moeten nog door de militaire autoriteiten worden bekrachtigd.