Franse kabinetscrisis op het nippertje voorkomen

De Franse premier Manuel Valls heeft dinsdag met pijn en moeite een vertrouwensstemming overleefd. Hoewel zijn kabinet ooit op een comfortabele meerderheid in het parlement kon rekenen wist hij dit keer met de hakken over de sloot een kabinetscrisis te voorkomen. Een groot aantal leden van zijn socialistische partij onthield zich van stemming.

Het kabinet van Valls probeert een aantal gevoelige economische hervormingen door te voeren. De plannen zorgen voor grote verdeeldheid bij links. Uiteindelijk won de premier de stemming met 269 tegen 244 stemmen. Er waren 53 onthoudingen, waarvan 31 bij de socialisten.

Valls heeft een lange dag achter de rug waarop hij in het parlement zijn kabinetsplannen moest verdedigen. Hij probeerde zo het vertrouwen te herwinnen van socialisten die vinden dat het beleid niet meer getuigt van linkse idealen, maar met name de belangen behartigt van grote bedrijven.

Het kabinet Valls heeft nog een meerderheid van 25 zetels. Die moet voldoende zijn om de hervormingen door te kunnen voeren.