Defensie steekt miljoenen in ict-problemen

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) trekt ruim vijftien miljoen euro uit om de ict-problemen van de Nederlandse krijgsmacht het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een brief die de bewindsvrouw dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarnaast wordt vanaf volgend jaar nog eens veertig miljoen euro uitgetrokken om een compleet nieuwe ict-infrastructuur aan te leggen.

Om de dienstverlening op korte termijn te waarborgen moeten volgens Hennis een aantal risico's worden weggenomen. Zo loopt er bij defensie onvoldoende specialistisch personeel rond, zijn er storingen in datacentra en is er onvoldoende opslag om alle digitale gegevens bij defensie op te slaan.

Deze problemen worden volgens Hennis opgelost door nog voor het einde van het jaar specialisten te te huren. Die kosten worden op 5,5 miljoen euro geraamd. Verder wordt 7,5 miljoen euro gestoken in het vervangen van de koeling en stroomvoorziening van een van de datacentra. Meer geld gaat ook naar dataopslag: 3,7 miljoen euro.

"Met bovenstaande maatregelen zijn de continuïteitsrisico's voor de korte termijn zo goed mogelijk afgedekt", aldus Hennis. "Om de continuïteit in de toekomst te kunnen waarborgen is een vernieuwing van de informatievoorziening en ict-infrastructuur nodig. Die vernieuwing wordt in stappen gerealiseerd."

Voor deze nieuwe ict-infrastructuur trekt Hennis tussen 2015 en 2017 veertig miljoen euro uit, zo bleek uit de begroting die ze eerder op de dag naar de Kamer stuurde. Deze computersystemen gaan in eerste instantie naast de oudere systemen draaien.

Eerder dit jaar bleek dat de ict-problemen van de Nederlandse krijgsmacht zo groot zijn dat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar is. De systemen zijn verouderd en hun uitval kan niet worden opgevangen. Ook bleek de ict-afdeling slecht geleid.