VN-commissie benadrukt schuld Assad oorlogsmisdaden

De terreurorganisatie Islamitische Staat is in opmars, maar het gros van de oorlogsmisdaden in Syrië wordt nog altijd gepleegd door het regime van president Bashar Assad. Dat heeft de Braziliaanse diplomaat Paulo Sergio Pinheiro dinsdag verklaard, als voorzitter van een commissie die in opdracht van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onderzoek heeft ingesteld in Syrië.

Volgens de commissie worden in Syrië meer burgers door regeringstroepen vermoord dan door de extremisten of andere gewapende antiregeringsgroepen. Dit kan gebeuren op afstand, door beschietingen en luchtbombardementen, maar ook van dichtbij, bij controleposten of in verhoorkamers.

"Checkpoints zijn vaak het vertrekpunt voor een gruwelijke reis van verdwijning, foltering, seksueel misbruik en, voor velen, de dood", zei Pinheiro. Hij hekelde namens de commissie het verzuim van de internationale gemeenschap om een politieke oplossing te vinden voor de burgeroorlog in Syrië, die in drieënhalf jaar meer dan 190 duizend levens heeft geëist.

De 47 leden tellende Mensenrechtenraad gaf de commissie van Pinheiro eerder opdracht om alle schendingen van het internationaal humanitair recht in Syrië sinds maart 2011 te onderzoeken. Waar mogelijk moest de commissie proberen te achterhalen wie er voor verantwoordelijk zijn, zodat zij eventueel vervolgd kunnen worden.

De Mensenrechtenraad besloot eerder deze maand op verzoek van Irak ook een onderzoek te laten doen naar mogelijke oorlogsmisdaden van de groep IS. Dat werk kan eventueel met dat van de Syriëcommissie worden gecombineerd, zei Carla del Ponte, een van de vier leden van de commissie.

De Syrische gezant Houssam El dine Alaa deed het werk van de commissie af als 'politiek gekleurd en onprofessioneel'. Het zou zijn gebaseerd op 'ongeloofwaardige getuigenissen'.