'Adviseurs VS vechten mogelijk mee in Irak'

Als het nodig is zullen Amerikaanse adviseurs in Irak mogelijk meevechten met het Iraakse leger tegen strijders van de Islamitische Staat (IS). Dat heeft de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey, dinsdag gezegd. Dempsey lichtte voor een senaatscommissie in Washington de strategie van de Verenigde Staten tegen IS toe.

De Amerikaanse adviseurs hebben als taak om de Iraakse krijgsmacht te helpen met logistiek, planning en het coördineren van militaire operaties van bondgenoten tegen de terreurbeweging. Maar daar hoeven hun activiteiten wat Dempsey betreft niet te eindigen. "Voor de duidelijkheid, als wij het punt bereiken waarop ik vind dat onze adviseurs Iraakse troepen moeten bijstaan bij aanvallen op specifieke doelwitten van IS, zal ik de president adviseren hier opdracht toe te geven", aldus Dempsey.

De generaal zei dat de VS bereid zijn om ook in Syrië stellingen van IS te bestoken. "Dit wordt geen snelle, overweldigende militaire manoeuvre, want dat is niet hoe IS in elkaar zit", zei Dempsey. "De operatie zal gericht zijn op een duurzame langetermijnoplossing."

Ook de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel wees erop dat de Amerikaanse plannen tegen IS geen 'gemakkelijke of snelle operatie' zullen worden. "Wij verkeren in oorlog met IS, net zoals met Al-Qaida", zei Hagel.

Veel parlementariërs hebben hun bedenkingen bij de plannen van president Barack Obama en vrezen dat de VS opnieuw in een groot en slepend conflict in het Midden-Oosten worden meegezogen. Washington heeft sinds de opmars van IS in Irak al meer dan duizend Amerikanen naar het land gestuurd. Bij het begin van de uitleg van Dempsey scandeerden pacifistische activisten op de eerste rij 'geen oorlog meer'.