Turkije werkt aan bufferzone tegen jihadisten

Het Turkse leger werkt aan plannen om een bufferzone in te stellen langs de grens met Irak en Syrië, om islamitische opstandelingen tegen te houden. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag gezegd, melden Turkse media dinsdag.

Erdogan keerde maandagavond terug uit Qatar. Onderweg in het vliegtuig vroegen journalisten hem naar de mogelijkheid van een bufferzone. "De krijgsmacht werkt (aan plannen). (...) We zullen erover beslissen als het nodig is", zei Erdogan daarop.

De president liet verder weten onderdak te willen bieden aan leiders van de Moslimbroederschap uit Egypte die Qatar moeten verlaten. De Moslimbroeders hadden hun toevlucht gezocht in Qatar nadat hun president Mohammed Morsi door het Egyptische leger was afgezet. Hun aanwezigheid in Qatar tastte de betrekkingen aan tussen de oliestaat en Egypte. Ook de banden met omliggende landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten leden onder het asiel. De Broederschap wordt in al die landen als gevaar zien.