Koerdische strijders trekken op tegen IS

Koerdische strijders hebben de afgelopen dagen een aantal dorpen in Syrië weten te heroveren op de extremistische beweging Islamitische Staat. In het noordoosten van het land werd zwaar slag geleverd. Dat hebben activisten en een Koerdische functionaris maandag gezegd.

De gevechten in de overwegend Koerdische provincie Hassakeh braken zaterdag uit. De Koerdische strijders, die bekend staan onder hun acroniem YPK (Volksbeschermingseenheden), veroverden veertien dorpen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Nawaf Khalil, lid van de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD), zei dat IS alleen kan worden tegengehouden met geweld. "We zullen tegen ze vechten met alles wat we hebben", zei hij. Veel strijders van de YPK zijn lid van de PYD.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vorige week dat de Verenigde Staten het aantal luchtaanvallen op IS-stellingen gaan uitbreiden. Ook willen de VS een internationale coalitie vormen om IS te kunnen vernietigen.

"De YPK staan klaar om zich bij elke politieke coalitie aan te sluiten die deze terreurgroep aanvalt", aldus Khalil. "We vechten, namens de wereld, tegen de terreur van Daesh (de Arabische naam voor IS, red.)."

De Syrische Nationale Coalitie, de oppositiebeweging die de steun van het Westen geniet, is echter wantrouwig en meent dat de PYD gelieerd is aan de regering van president Bashar Assad. Ook Turkije heeft weinig op met de partij, omdat die tevens banden zou hebben met de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij waar Ankara al jaren strijd mee levert.

IS leed niet alleen verliezen in het noordoosten. In de oostelijke stad Deir el-Zour werd een brug opgeblazen die als enige gebruikt kon worden om goederen tussen de verschillende delen van de stad te vervoeren. Volgens de Syrische staatstelevisie is de brug opgeblazen door regeringstroepen.