Daniel Radcliffe haat Britse toeristen

Daniel Radcliffe heeft weinig goeds over voor zijn reizende landgenoten. "Ik ben bang dat jullie in Amsterdam geen goed beeld hebben van Britten", zei de acteur maandagmiddag voor de camera van Novum Nieuws. "De meeste kunnen geen maat houden. Dat eindigt dus altijd in een kotsfestijn."

"Het zal te maken hebben met de cultuur in Groot-Brittannië, waar de meeste mensen elkaar ontmoeten in de pub", gaat Radcliffe verder. "En die gaat meestal al om een uur 's nachts dicht. Dus Britten moeten flink doordrinken als ze nog een beetje dronken willen worden. Die snelheid houden ze ook in het buitenland aan, waar alles veel langer open is en ze dus veel meer tot zich kunnen nemen."

Niet dat dat betekent dat de gemiddelde Brit dus goed tegen alcohol kan. "Ik weet zeker dat als je een keertje 's avonds laat door Londen loopt, je ziet dat de meeste Britten het niet goed binnen weten te houden. Daar zie je ook veel van dat 'casual barfing', het even gauw kotsen om meteen daarna weer vrolijk verder te feesten. Dat is wel echt een Britse gave."

Zelf heeft de 25-jarige acteur zich nooit enorm misdragen in onze hoofdstad. "Mijn moeder heeft me als klein kind naar Amsterdam meegenomen omdat ze het een geweldig mooie stad vond. Dit is mijn tweede keer. Dus die hele periode waarin de meeste Britse tieners hier komen om te blowen en paddo's te eten heb ik overgeslagen."

Radcliffe, die zelf ooit kampte met een drankprobleem, is momenteel zelfs ronduit braaf te noemen. "Ik drink niet meer en drugs zijn al helemaal niets voor mij. Ik rook, maar dat is het wel zo'n beetje."