Poolse president benoemt nieuwe premier

De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft maandag parlementsvoorzitter Ewa Kopacz benoemd tot de nieuwe premier. Hij heeft haar tot taak gegeven een nieuwe regering te vormen. Kopacz volgt Donald Tusk op, die Europees president wordt.

De 57-jarige Kopacz zei maandag een 'goede regering' te zullen vormen. Ze heeft daar twee weken de tijd voor gekregen. Kopacz geeft tot de eerstvolgende verkiezingen - in het najaar van 2015 - leiding aan een centrumrechtse coalitieregering. Volgens Komorowski is Kopacz de aangewezen persoon om de regering onder controle te houden.

Poolse media speculeren dat de populaire minister van buitenlandse zaken Radoslaw Sikorski wordt benoemd tot parlementsvoorzitter. Die stap lijkt waarschijnlijk, omdat daarmee de huidige regeringscoalitie een goede uitgangspositie verwerft in aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen.

Het nieuwe kabinet wordt op 22 september beëdigd en moet dan nog de steun van het parlement krijgen. De vertrouwensstemming heeft waarschijnlijk plaats op 27 september.