Zwanenpesters geven zich aan bij politie

Twee 15-jarige jongens die zondag op het Veluwemeer een grote groep zwanen opjoegen hebben zich bij de politie gemeld. Tegen de jongens wordt een proces-verbaal opgemaakt dat wordt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, meldt de Brabantse politie maandag.

De jongens uit Son en Breugel voeren zondag in een speedboot op een plek in het meer waar ze niet mochten varen. Tijdens hun tocht pestten ze de zwanen door op hoge snelheid door de groep te varen. Een getuige die aan wal stond zag het gebeuren, maakte foto's en alarmeerde de politie. De foto's kwamen in de openbaarheid en veroorzaakten een rel.

De politie, die niet snel genoeg ter plaatse was om de jongens op heterdaad te betrappen, deed na de gebeurtenissen wel onderzoek naar de identiteit van de jongens. Terwijl dit onderzoek nog bezig was, meldden de jongens zich met hun ouders bij de politie.

De jongens wordt dierenmishandeling verweten, evenals het varen zonder vaarbewijs. Een speedboot besturen mag pas vanaf 18 jaar zijn. De ouders van de jongen hebben hem de boot inmiddels ontnomen.

Vermoedelijk is bij de pesterij één zwaan geraakt, maar het is niet zeker of die gewond is geraakt. Bij nader onderzoek van de politie is geen beest dood of gewond aangetroffen.