'Nederlander jaren onterecht in Spaanse cel'

De Nederlander Romano van der Dussen zit mogelijk al jaren onterecht vast in Spanje voor een reeks gewelddadige verkrachtingen en pogingen daartoe. Dat meldt de Spaanse krant El País maandag. Een rechter houdt de zaak nu opnieuw tegen het licht.

Van der Dussen werd in 2005 tot vijftien jaar cel veroordeeld voor drie zedendelicten twee jaar eerder in de kustplaat Fuengirola. Twee vrouwen hadden hem als dader aangewezen, maar vingerafdrukken en dna-sporen op in ieder geval een van de slachtoffers kwamen niet overeen.

Al in 2007 bleek dit dna gelijkenis te vertonen met dat van een Britse serieverkrachter en moordenaar die in 2005 in het Verenigd Koninkrijk tot een levenslange celstraf werd veroordeeld. Ten tijde van de gebeurtenissen in Fuengirola bleek hij ook in die omgeving woonachtig. Spanje is volgens de krant destijds van deze feiten op de hoogte gesteld.

De advocaat van Van der Dussen, Silverio García Sierra, beklaagt zich over de trage respons. "Een onschuldige in de gevangenis moet een prioriteit zijn voor het systeem. Maar het lijkt niemand iets te kunnen schelen", zegt hij. Een rechter in Fuengirola heeft nu volgens de krant de vingerafdrukken en het dna van de Brit opgevraagd.