'Voormalige consul Aruba dood in hotel Caracas'

Hugo Carvajal, de man die bijna consul-generaal van Venezuela werd in Aruba, zou zaterdag dood zijn gevonden in een hotel in Caracas. Dat melden althans het nieuwsblog No Era Penal en sociale media in Venezuela.

De regering van Nicolás Maduro ontkende de dood zondag via haar eigen mediakanalen en zegt dat de oppositie deze berichtgeving verzint om het land te destabiliseren. De voormalige veiligheidschef onder Chavez is na de eerste berichtgeving nog niet in het openbaar verschenen.

Carvajal heeft vanwege zijn iele postuur als bijnaam El Pollo, de Kip. Hij was tussen 2004 en 2012 hoofd van de militaire inlichtingendienst DIM in Venezuela en een naaste vertrouweling van Hugo Chávez. In 2008 zette de VS hem op de zogenoemde Clinton-lijst in verband met verdenking van drugshandel en steun aan de Colombiaanse guerrilla's van de FARC.

Carvajals benoeming als consul van Aruba leidde in juli tot een politieke rel tussen Nederland en Venezuela. Het Openbaar Ministerie in Oranjestad nam hem op aanwijzing van de Verenigde Staten gevangen, maar moest hem drie dagen later weer vrijlaten na tussenkomst van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Die verklaarde dat Carvajal weliswaar nog niet door de diplomatieke screening was gekomen, maar toch onschendbaarheid genoot op basis van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Zaken. In een communiqué van Timmermans werd erkend dat de arrestatie van El Pollo een inbreuk was op internationale afspraken over diplomatieke immuniteit. Daarop moest justitie in Aruba de 'consul' laten gaan.