Amerikaanse basketballers wereldkampioen

De basketballers van de Verenigde Staten zijn zondagavond wereldkampioen geworden. In een eenzijdige finale in Madrid werd Servië met 129-92 verslagen. Kyle Irving was met 26 punten de grote man. Ook James Harden had met 23 punten een belangrijk aandeel in de zege.

Servië kende nog wel een goede start en nam een 15-7 voorsprong. Daarna namen de Amerikanen evenwel de touwtjes stevig in handen. Ze hadden na het eerste kwart al veertien punten voorsprong en dat verschil liep gedurende de wedstrijd alleen maar op.

De VS kregen kort voor het toernooi nog een tegenslag te verwerken toen NBA-spelers Kevin Durant, Kevin Love en Blake Griffin zich afmeldden. Ook zonder dat drietal was de Amerikaanse ploeg het hele toernooi oppermachtig.

Het is voor het eerst dat de Amerikanen de wereldtitel prolongeren. Ze wonnen eerder in 1954, 1986, 1994 en 2010 WK-goud. Met het veroveren van de titel heeft de VS zich als eerste land - buiten gastland Brazilië - geplaatst voor het olympisch basketbaltoernooi in Rio de Janeiro over twee jaar.