Bijna miljoen mensen op pad voor monumentendag

Zeker negenhonderdduizend mensen zijn dit weekend op pad geweest voor de Open Monumentendag. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. De organisatie laat weten 'uitermate tevreden' te zijn over het bezoekersaantal en het verloop van de dag. Vooral tramremises deden het goed.

De 28e editie van het evenement stond in het teken van het thema Op Reis. "Het thema bood veel variatie, het weer was prachtig en de bezoekers waren enthousiast en actief", aldus de landelijke Stichting Open Monumentendag.

Bezoekers konden mee met allerlei vormen van transport, van klassieke auto's, schepen en bussen tot de dieseltractor, de paardentram of de stoomtram. Het publiek kon kiezen uit zesduizend monumenten of activiteiten. Het aantal gezinnen werd in sommige plaatsen overtroffen door 'technische mannen', aldus de stichting.

In Amsterdam trok tramremise De Hallen 7300 bezoekers, en tramremise Princenhage in Breda zesduizend. Naar Radio Kootwijk bij Apeldoorn togen zo'n drieduizend mensen. Ook vonden veel belangstellenden de weg naar Bataviawerf in Lelystad, Radiotelescoop Dwingelo en het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Verder trok de Zwitsalfabriek in Apeldoorn 6500 bezoekers en naar de Nieuwe Kerk in Delft kwamen er vijfduizend. In Den Haag trokken het gebouw van de Eerste Kamer en de Ridderzaal zo'n vierduizend man.

Amsterdam voert de bezoekerslijst aan met 38 duizend mensen, gevolgd door Den Haag (32 duizend), Dordrecht (31 duizend), Rotterdam (24 duizend) en Bergen op Zoom (22 duizend) en Den Bosch (21 duizend).

In Utrecht overhandigde ANWB-directeur Frits van Bruggen het nieuwe rijksmonumentenbordje aan directeur Paul van Vlijmen van het Spoorwegmuseum, in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen en voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Roland van Schelven.

Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd in het tweede weekend van september en moet de belangstelling en draagvlak voor het behoud van monumenten vergroten.