Eurosceptici winnen terrein in Duitsland

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland heeft zondag in Thüringen en Brandenburg voldoende stemmen behaald om zetels te krijgen in de parlementen van de Duitse deelstaten.

AfD kreeg in Thüringen ongeveer tien procent van de stemmen en in Brandenburg twaalf, blijkt uit prognoses op basis van exitpolls en voorlopige uitslagen. Of het in Thüringen genoeg is om een wisseling van de wacht te krijgen is nog onduidelijk. De oostelijke deelstaat heeft al 24 jaar een minister-president van de CDU. Dat zou nu iemand van Die Linke kunnen worden, een partij die ex-communistische wortels heeft.

"Wij zijn blij dat de mensen voor een politieke vernieuwing in ons land hebben gestemd", zei AfD-leider Bernd Lucke. Bij de Bondsdagverkiezingen vorig jaar bleef de partij nog net onder de kiesdrempel van vijf procent, maar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in het voorjaar gold die drempel niet en twee weken geleden in Saksen kwam de AfD er ruim overheen.

Andere partijen willen vooralsnog niet met AfD regeren. De partij wil af van de euro in zijn huidige vorm. Zij heeft een maatschappelijk conservatief imago ontwikkeld en trekt met haar standpunten ten aanzien van criminaliteit en immigratie veel proteststemmen.

De CDU behaalde in Thüringen met ongeveer 34 procent de meeste stemmen. Minister-president Christine Lieberknecht wil de coalitie met de sociaaldemocratische SPD - een combinatie die ook op federaal niveau regeert - graag voortzetten, maar de SPD heeft haar twijfels. De SPD verloor zelf ongeveer een derde van haar steun en kwam op iets meer dan twaalf procent van de stemmen, terwijl Die Linke klommen naar 28 procent.

SPD-leider Sigmar Gabriel zei dat de kiezers duidelijk niet tevreden waren over het gebrek aan duidelijkheid wie met wie zou gaan regeren. Hij voegde er aan toe dat de gevestigde partijen de AfD 'agressiever' tegemoet moeten treden. "Hun programma brengt banen om zeep", zei hij.

In Brandenburg won de SPD voor de zoveelste keer. De partij heeft de keus om de bestaande coalitie met Die Linke voort te zetten, maar ook om samenwerking aan te gaan met de CDU.