Ebola-artsen terug in Nederland

De twee Nederlandse artsen die mogelijk het ebolavirus hebben opgelopen in Sierra Leone zijn zondagavond aangekomen op Schiphol. "Blij en opgelucht zijn wij dat het is gelukt onze tropenartsen Erdi Huizenga en Nick Zwinkels terug naar Nederland te halen", laat de Lionheart Foundation weten.

Ze worden in quarantaine geplaatst in het LUMC, hoewel ze in theorie naar huis hadden gekund, liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder op de dag weten. Een GGD-arts heeft hun temperatuur opgenomen en hen gevraagd naar eventuele klachten.

De artsen kwamen deze maand tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Yele in aanraking met een patiënt die later besmet bleek met het ebolavirus. Omdat dat nog niet bekend was droegen ze geen beschermende kleding. De twee werden samen met het andere ziekenhuispersoneel in quarantaine gezet op het ziekenhuisterrein.

De Nederlanders hadden afgelopen week nog geen symptomen, maar de ziekte openbaart zich meestal pas na een paar weken. Ze konden vanwege het besmettingsrisico niet met een gewone lijnvlucht komen. De artsen, Erdi Huizenga en Nick Zwinkels, komen uit Reeuwijk en Apeldoorn.

Zwinkels zei vrijdag tegen de NOS dat hij wel een beetje bang is, maar niet overmand door angst. Hij vindt het moeilijk terug naar Nederland te moeten. "Je voelt je verantwoordelijk voor de stafleden. Er zijn al twee slachtoffers onder het personeel. In deze onzekere tijd moet je ze niet in de steek laten."

Ruim driehonderd gezondheidswerkers zijn besmet geraakt in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Bijna de helft van hen is overleden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland beschikken over isolatiekamers, maar afgesproken is dat gerepatrieerde patiënten met ebolaverschijnselen als koorts, bloedingen en diarree worden opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat ziekenhuis is hier het best op voorbereid.

Patiënten met ebola die bij het LUMC binnenkomen worden via een speciale ingang naar een isolatiekamer gebracht, ook als er alleen een vermoeden is. De begeleiders dragen beschermende pakken en de beveiliging zet tijdens het vervoer gangen en liften af om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en patiënten te waarborgen.