Syrische regering bestookt dorp tijdens offensief

Syrische gevechtsvliegtuigen en -helikopters hebben zaterdag doelen aangevallen in rebellengebied in het hart van het land. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de activist Yazan Shahdawi gemeld. Het lijken voorbereidende handelingen te zijn voor een grondoffensief.

Tegelijk met de luchtaanvallen op Kfar Zeita, dat al bijna twee jaar in handen is van rebellen, is de regering bezig met een grootschalige militaire operatie in de provincie Hama. Twee dagen eerder namen militairen nog de stad Halfaya in, waardoor de troepen beter in staat zijn om de regeringsgezinde christenen en alawieten in de regio te beschermen.

Shahdawi denkt dat de aanvallen van zaterdag een voorbode zijn voor een actie van grondtroepen. "Dit alles is ter voorbereiding van een bestorming van het dorp", liet hij weten via Skype.

Staatspersbureau SANA bericht zaterdag op basis van een niet nader genoemde militaire official dat de troepen een aantal plaatsen in Hama hebben ingenomen. Onder meer Taibet al-Imam, Lweibdah en Zour Abo Zaid zouden weer in handen van de troepen van president Bashar Assad zijn. Volgens de militair zijn er 'zware verliezen' onder de oppositiestrijders. Shadawi bevestigt dat de krijgsmacht delen van Hama heeft veroverd.