Obama veroordeelt onthoofding Britse hulpverlener

De onthoofding van de Britse hulpverlener David Haines door extremisten van de Islamitische Staat is een 'barbaarse moord'. Dat schrijft de Amerikaanse president Barack Obama in een verklaring die zaterdagnacht is uitgegeven. De Britse premier David Cameron sprak eerder van een 'daad van pure slechtheid'. Hij noemde de moord op een onschuldige hulpverlener 'verachtelijk en weerzinwekkend'.

De Amerikanen leven mee met de familie van Haines en de inwoners van het Verenigd Koninkrijk, schrijft Obama. "De Verenigde Staten staan vannacht in rouw en vastberadenheid schouder aan schouder met onze trouwe vriend en bondgenoot."

De president wees erop dat met het Verenigd Koninkrijk en een brede coalitie wordt samengewerkt om de daders te pakken te krijgen en om 'deze dreiging voor de mensen uit onze landen, de regio en de wereld te vernietigen'. Obama herhaalde het voornemen om de IS uiteindelijk te vernietigen. De Verenigde Staten vielen de terreurgroep vorige maand voor het eerst aan met luchtaanvallen. Sindsdien hebben de extremisten twee Amerikaanse journalisten onthoofd die gevangen werden gehouden in Syrië, James Foley en Steven Sotloff.