Oekraïne: aanval op luchthaven Donetsk afgeslagen

Oekraïnse militairen hebben zaterdag een aanval afgeslagen op een vliegveld bij Donetsk. Dat heeft de krijgsmacht bekendgemaakt. De regering heeft de luchthaven bij het rebellenbolwerk nog altijd in handen. Separatisten zouden sinds vrijdagavond op de luchthaven hebben geschoten met artillerie.

De Oekraïense autoriteiten zeggen slachtoffers te hebben gemaakt aan de kant van de opstandelingen. Het is voor het eerst sinds vorige week een bestand werd getekend dat Kiev dat toegeeft. Bij de artilleriebeschietingen zou niemand gewond zijn geraakt.

In Loehansk, een ander belangrijk bolwerk voor de rebellen, was het zaterdag rustig op straat. De stad is zwaar getroffen door het geweld. Tienduizenden mensen zitten al weken zonder water, stroom of telefoonverbindingen. Russische chauffeurs van de vrachtwagens uit het tweede hulpkonvooi slaan hun ladingen op in een pakhuis.

Zo'n tweehonderd Russische trucks reden zaterdagochtend, zonder toestemming van Kiev en zonder medewerking van het Rode Kruis, de Oekraïense grens over. De coördinator van het konvooi zegt rijst, suiker, vlees en vis in blik en andere voedingsmiddelen bij zich te hebben, maar ook geneesmiddelen, gereedschap en andere goederen.