Geen stankoverlast meer in Son

De stankoverlast in Son is verdwenen. Het waterzuiveringsbedrijf Ecoflow is er voor het verstrijken van de deadline in geslaagd om een eind te maken aan de rotte-eierenlucht. De Brabantse plaats had daar sinds vorige week zondag last van. Het bedrijf is begonnen het vuile water dat de stank veroorzaakte af te voeren. Dat meldt de provincie Noord-Brabant zaterdag.

Ecoflow had van de provincie tot 16.00 uur de tijd gekregen om orde op zaken te stellen, anders zou de overheid zelf aan de slag gaan op kosten van het bedrijf. Dat bleek echter niet nodig, want Ecoflow wist op tijd aan de opgelegde voorwaarden te voldoen. Er zijn ook geen stankklachten meer binnengekomen van omwonenden, meldt de provincie.

Inmiddels is al een aantal tankwagens met het vuile water afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf in Moerdijk. Het is de bedoeling dat ook de rest van het vervuilde water de komende dagen daarnaartoe wordt gebracht. Het overladen van het water in de tanks zal dan op 'sommige momenten nog kunnen leiden tot kortdurende geurpieken', zo waarschuwt de provincie. "Dat is niet te voorkomen."

Er zijn ongeveer honderd tankwagens nodig om het water af te voeren. De stankoverlast werd veroorzaakt door technische problemen. Volgens de GGD heeft de situatie op geen enkel moment geleid tot gevaren voor de volksgezondheid.