Aangifte tegen Opstelten om vertraging zaak-Demmink

Zes oud-gevangenisdirecteuren hebben aangifte gedaan tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ze vinden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf. Opstelten zou het onderzoek naar aangiften tegen oud-topambtenaar Joris Demmink niet voortvarend hebben aangepakt, maar juist hebben vertraagd. Dat meldt het AD zaterdag.

De zaak tegen Demmink draait om de aangifte van twee Turkse mannen. Ze zeggen in de jaren negentig door de oud-secretaris-generaal van justitie te zijn misbruikt. Ze waren toen minderjarig. Het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek naar de kwestie.

De zaak is ondertussen al meerdere keren in het nieuws geweest en Opstelten heeft zich er ook enkele keren over uitgelaten. "Het was niks, het is niks en het zal niks worden", zei hij in april tegen de NOS. Ook wees hij er eerder dit jaar op dat onderzoeken van de AIVD en de rijksrecherche nooit bewijs tegen Demmink hebben opgeleverd.

De voormalig gevangenisdirecteuren vinden dat Opstelten met zijn uitspraken het onderzoek naar Demmink 'intentioneel frustreert', schrijft het AD op zijn website. Ze hebben vrijdagmiddag per aangetekende brief een tien kantjes tellende aangifte verstuurd aan het Openbaar Ministerie. Ook willen ze volgens de krant dat de Tweede Kamer de procureur-generaal van de Hoge Raad vraagt om de minister strafrechtelijk te vervolgen.