VVD: nieuwe regels au pairs 'mal en betuttelend'

De plannen van het kabinet voor het terugschroeven van de uren van au pairs moeten zo snel mogelijk van tafel. Dat vindt de VVD. Tweede Kamerlid Malik Azmani noemt het voorstel 'mal en betuttelend'.

Het kabinet wil de werktijden van au pairs in gastgezinnen vanaf volgend jaar verkorten van dertig naar twintig uur per week. Ook mogen ze maximaal vier uur per dag werken. Ze moeten ook verplicht Nederlands leren.

Het aantal uren wordt naar beneden bijgesteld omdat au pairs vaak als werknemer zouden worden gezien of als fulltime oppas fungeren, schreven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag aan de Kamer. Au pairs krijgen volgens de bewindslieden ook vaak zware taken. Uitgangspunt is echter culturele uitwisseling.

Het voorstel dupeert au pairs en gastgezinnen, vindt Azmani. "Ik begrijp niet waarom het kabinet denkt dat au pairs zo veel problemen met hun werk hebben. In verreweg de meeste gevallen komen het gastgezin en de au pair er samen goed uit", schrijft hij zaterdag op de website van zijn partij.

Azmani vindt het ook niet nodig dat au pairs Nederlands leren. Ze komen hier tijdelijk en hoeven dus niet te integreren op de arbeidsmarkt. "Dit hele voorstel slaat wat mij betreft dan ook als een tang op een varken."

D66 vindt het plan ook maar niets. "Rare regelzucht", noemt Kamerlid Steven van Weyenberg het. "Liever bestaande regels handhaven in plaats van vlucht in nieuwe regeltjes", twittert hij. De verplichte cursus Nederlands noemt hij 'pesterij'.