Prijs voor foto van Plasterk in dienstauto

Fotograaf David van Dam heeft de Prinsjesfotoprijs gewonnen voor zijn foto van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op de achterbank van zijn dienstauto. De prijs voor de beste politieke foto van het parlementaire jaar werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De foto van Van Dam biedt volgens de jury een 'inkijk in het politieke klimaat'. "Een veelzeggend moment als ontknoping van een typisch Haags - want langdurig - debat", aldus de jury. Er waren ook vier andere foto's genomineerd met daarop onder anderen PVV-leider Geert Wilders die een persconferentie geeft en premier Mark Rutte die Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een handkus geeft.

Van Dam kreeg zijn prijs, 2500 euro en een oorkonde, zaterdag uit handen van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. De Prinsjesfotoprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival, dat dat voorafgaand aan Prinsjesdag plaatsvindt. In het oude centrum van Den Haag zijn tot dinsdag verschillende evenementen, waaronder een Prinsjesbal, een Prinsjesmarkt en een Prinsjesborrel.