Fracties nemen Prinsjesdagstukken in ontvangst

De fracties van de partijen in de Tweede Kamer hebben sinds vrijdagmiddag inzage in de begrotingsstukken voor Prinsjesdag. Een voor een kwamen voorlichters en medewerkers de beveiligde usb-sticks ophalen bij de griffie van de Kamer.

Vrijwel niemand wilde iets kwijt over de vertrouwelijke overhandiging van de stukken. Het proces vond achter gesloten deuren plaats. Daar moesten de fracties tekenen voor geheimhouding en ontvangst van de usb-sticks die vervolgens in een grote envelop werden gedaan.

Een van de weinige Kamerleden die kwamen opdagen was Farshad Bashir (SP). "Het was niet zo spannend, eigenlijk helemaal niet, want we weten wat er op de sticks staat. De meeste leuke plannen zijn uitgelekt. We gaan nu de stukken lezen in voorbereiding op de beschouwingen", zei hij toen hij met zijn envelop naar buiten kwam.

De SP heeft wekenlang gepleit voor openbaarmaking van de stukken, omdat nieuws uit de begroting in de media opdook. De partij kreeg echter telkens nul op rekest bij premier Mark Rutte (VVD).

De stukken konden uiteindelijk vrijdag vanaf 15.00 uur worden opgehaald. Per fractie werden een paar usb-sticks uitgedeeld. Voor het openen van stick en de bestanden is een code nodig, en de teksten kunnen niet worden geprint of gekopieerd. Wel kunnen de stukken worden gemaild, maar de ontvangers hebben weer een code nodig om de bestanden te openen.