Apple Pay komt naar Nederland

Apple heeft afgelopen dinsdag hun eigen versie van betalen met NFC geïntroduceerd, met de naar Apple Pay. Dit systeem zal vanaf oktober in de VS bij diverse bedrijven operationeel moeten zijn. Volgens een woordvoerder van Visa, komt dit systeem 'binnen afzienbare tijd' ook naar Nederland.

Hoewel het systeem 'binnen afzienbare tijd' in Nederland beschikbaar zou moeten zijn, wordt een exacte datum niet gegeven. Noch wordt er melding gemaakt over welke bedrijven en banken Apple Pay gaan ondersteunen.

Apple Pay
Met Apple Pay kunnen bezitters van de iPhone 6(+) betalen door gebruik te maken van een combinatie van hun vingerafdruk (door middel van de TouchID techniek) en de NFC chip die in de iPhone 6 modellen is geïntegreerd. Ook zal de Apple Watch, die medio 2015 uit moet komen, beschikken over een NFC chip. Deze chip werkt alleen wanneer het horloge direct contact heeft met de huid van de eigenaar, na het invoeren van een unieke code.

Privacy
De betalingen die via een iPhone worden gedaan worden niet opgeslagen door Apple. Om de betalingen toch mogelijk te maken, heeft Apple een nieuwe chip ontwikkelt, genaamd Secure Element, die per betaling een unieke code genereert. Door deze code kan de credit card maatschappij de betaling verifiëren en goedkeuren. De code is uniek per betaling die gedaan wordt en kan niet herleid worden naar een specifieke gebruiker, aldus Apple.

Ondersteuning in Nederland
Volgens een comment onder het artikel op Tweakers, zullen de Apple Premium Resellers (zoals aMac) meteen gebruik kunnen maken van Apple Pay. Ook zullen de banken ABN en Rabobank vanaf de eerste dag het systeem ondersteunen. Of dit daadwerkelijk zo zal zijn, moet nog blijken.