Dag des oordeels voor gevallen sportheld Pistorius

Oscar Pistorius, de paralympische topsporter die als 'Blade Runner' furore maakte op de sprint, staat donderdag om minder aangename redenen in de schijnwerpers. De 27-jarige atleet hoort welke straf hij krijgt opgelegd voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius heeft altijd ontkend het fotomodel te hebben willen doden.

De gemoederen liepen de afgelopen maanden tijdens het proces vaak hoog op. Pistorius barstte geregeld in hemeltergend huilen uit en beschuldigingen vlogen over en weer, waardoor het proces vaak moest worden stilgelegd. Één persoon bleef gedurende de rumoerige rechtszaak echter grotendeels stil, namelijk de rechter. Donderdag komt hier verandering in als de 66-jarige Thokozile Masipa haar vonnis velt.

Pistorius staat er niet goed voor in de rechtszaak. De Blade Runner beweert Steenkamp op Valentijnsdag 2013 per ongeluk te hebben doodgeschoten, omdat hij haar voor een inbreker aanzag. De verdediging wees erop dat de atleet snel bang is vanwege zijn opvoeding en het trauma dat hij opliep toen zijn beide benen werden geamputeerd. Uiteindelijk bracht Pistorius dertig dagen door in een psychiatrische instelling, maar hier werd geen stoornis geconstateerd. Wel zouden de rechtszaak en alle commotie hieromheen hun sporen hebben nagelaten bij de sprinter.

De aanklager wees er bovendien op dat de buren op de noodlottige dag hoorden dat het stel vlak voor het fatale incident een fikse ruzie had. De sporter schoot viermaal door de toiletdeur waarachter Steenkamp stond. Daarnaast heeft Pistorius een cowboy-achtige reputatie. Naast de moord op Steenkamp staat hij donderdag ook terecht voor drie niet-gerelateerde schietincidenten, vanuit een auto en in een restaurant. De sporter beweert ook hieraan onschuldig te zijn.

Masipa staat bekend als iemand die streng oordeelt over mensen die geweld plegen tegen vrouwen. Tegelijkertijd heeft de rechter een reputatie van iemand die goed luistert en haar emoties opzij zet bij het vellen van een eerlijk vonnis. Ze was een van de eerste zwarte rechters in Zuid-Afrika, dat tot 1994 de apartheid kende.

Pistorius kan maximaal 25 jaar celstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan moord. Hij kan ook voor dood door schuld, doodslag of doodslag door nalatigheid worden veroordeeld, wat hem tevens een jarenlange gevangenisstraf kan opleveren. Als de rechter het relaas van Pistorius gelooft, is vrijspraak ten slotte nog een optie.

Of Pistorius donderdag zijn straf hoort, is nog niet bekend. De uitspraak van de rechter is een ingewikkeld en langdradig proces in Zuid-Afrika. Masipa moet alle bewijsstukken die door maar liefst 37 getuigen zijn aangeleverd nog eens doornemen en hier een samenvatting van geven, waarna ze een straf kan opleggen. Dit proces kan uren duren en zich zelfs tot vrijdag voortslepen.

Als Pistorius naar de gevangenis moet, hoeft hij niet op een voorkeursbehandeling te rekenen omdat hij gehandicapt is. In Zuid-Afrika wordt op dit vlak geen onderscheid gemaakt tussen gedetineerden.

Mocht Pistorius schuldig worden bevonden, gaat er vermoedelijk nog een periode van zes tot twaalf weken overheen voor de strafmaat uitgesproken wordt. De verdediging kan na de uitspraak nog in hoger beroep gaan.

Met de uitspraak komt waarschijnlijk definitief een einde aan de glansrijke sportcarrière van Oscar Pistorius. Hij is de dubbel geamputeerde wereldrecordhouder op de 100, 200 en 400 meter. Hij was in 2011 de eerste geamputeerde die mee mocht doen aan het WK atletiek voor atleten zonder handicap. Een jaar later eindigde hij op de Olympische Spelen in Londen, wederom voor niet-gehandicapte sporters, in de series van 400 meter als tweede. Nog geen maand later kwam Pistorius alweer in actie op de Paralympische Zomerspelen.