Timmermans EU-commissaris voor regulering

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wordt eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, belast met regulering. Dat heeft heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt in Brussel.

Timmermans krijgt in zijn portefeuille betere regulering, interinstitutionele betrekkingen, rechtsstaat en het handvest van fundamentele rechten. De commissie telt 28 leden, een voor elke lidstaat van de Europese Unie. Naast Timmermans zijn nog vijf eurocommissarissen vicevoorzitter.

Nadat de nieuwe commissie door het Europees Parlement is goedgekeurd, kan ze op 1 november aantreden. Juncker neemt het stokje over van de Portugees José Manuel Barroso, die twee termijnen van vijf jaar uitzat.

Timmermans' overstap naar Brussel zit er al een tijd aan te komen. Zijn naam werd eerder genoemd als nieuwe buitenlandcoördinator van de EU, maar die post ging uiteindelijk naar de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Federica Mogherini.

Nederland leek daarna in te zetten op een hoge economische post voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Ook minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Liliane Ploumen (PvdA) kwam in beeld, omdat commissievoorzitter Juncker naarstig op zoek was naar vrouwen om zijn commissie te bemannen. Maar uiteindelijk bleek toch Timmermans Den Haags kandidaat voor Brussel te zijn.

Timmermans geldt als een bevlogen Europeaan, maar spaart de kritiek op de EU niet. Die moest zich vooral met de hoofdzaken bezighouden, vindt hij.