Londen in rep en roer om Schots referendum

De Britse premier en de leider van de oppositiepartij Labour hebben woensdag hun wekelijkse debat afgezegd om naar Schotland te reizen. David Cameron en Ed Miliband willen de Schotten op het hart drukken om in het naderende referendum tegen onafhankelijkheid te stemmen. Ook vicepremier en leider van de Liberal Democrats Nick Clegg reist mee naar Schotland.

"Onze boodschap aan het Schotse volk is een duidelijke: we willen dat jullie blijven", lieten Miliband, Clegg en Cameron weten. "Het Verenigd Koninkrijk is samen beter af."

Het Britse politieke leiderschap is bezorgd door opiniepeilingen die sinds afgelopen weekend suggereren dat een meerderheid van de Schotten voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk is. Kort na de peiling bood de regering in Londen de Schotten meer autonomie aan als ze tegen onafhankelijkheid zouden stemmen. Ook werd Schotland gewaarschuwd dat als het zich afscheidt, het niet langer het pond als munteenheid mag gebruiken.

In het Schotse jakamp is laatdunkend op het aanbod van meer autonomie gereageerd. Premier Alex Salmond zei dinsdag dat de haastige voorstellen zo vlak voor de volksraadpleging 'een teken zijn dat de neecampagne volledig is gedesintegreerd'. Eerder zei de Schotse vicepremier Nicola Sturgeon dat als de Britse regering Schotland serieus meer financiële rechten zou willen geven, ze hier niet mee had moeten wachten tot twee weken voor de volksraadpleging.

De volksraadpleging vindt op 18 september plaats. Alles wijst op een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders van Schotse onafhankelijkheid.