[Vuelta] Contador wint koninginnenrit

Alberto Contador heeft de koninginnenrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard zette op la Farrapona een grote stap richting zijn derde eindzege in de Vuelta. In de slotkilometer sprong hij weg bij Chris Froome, die op vijftien seconden tweede werd. Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez gaven zo'n minuut toe.

De 31-jarige Contador volgde op de slotklim lang het spoor van Froome, die in betere doen was dan de afgelopen dagen. Een demarrage van de Brit was iedereen behalve Contador te machtig. De Tinkoff-Saxo-renner staat in het klassement nu 1.36 minuut voor op Valverde en 1.39 op Froome.

Robert Gesink deed uitstekende zaken. De kopman van Belkin passeerde als achtste de finish en klimt daardoor naar de zevende plaats in het klassement, op 6.43 van Contador.

Na vertrek uit San Martin del Rey Aurelio ontstond een kopgroep van dertien renners, waar onder anderen Laurens ten Dam en Wout Poels deel van uitmaakten. Op zo'n veertig kilometer van de aankomst in Lagos de Somiedo vond vooraan een bizar incident plaats: Gianluca Brambilla en Ivan Rovny deelden op de fiets enkele klappen uit aan elkaar.

Na enige beraad besloot de organisatie beide renners te diskwalificeren, maar op dat moment was Brambilla met ploeggenoot Poels en Alessandro de Marchi alleen overgebleven aan kop. Na het wegvallen van Brambilla wist De Marchi ook Poels te lossen.

Heel even leek een stunt er in te zitten voor de Italiaan van Cannondale, maar op de slotklim grepen Contador en Froome hem in de kraag. Hij werd nog wel derde, net voor Valverde en Rodriguez.