Landen ontkennen wapenleveringen aan Oekraïne

Italië, Noorwegen Polen en de Verenigde Staten ontkennen dat ze wapenleveringen aan de Oekraïense regering hebben beloofd. Dat meldt persbureau Reuters. Een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko zei eerder zondag dat de landen die toezegging afgelopen week deden op de NAVO-top in Wales.

Volgens Joeri Litsenko deden de Verenigde Staten en Frankrijk eenzelfde toezegging. Die landen hebben het bericht vooralsnog niet ontkend.

Naast wapens zouden de drie landen Oekraïne ook militaire adviseurs hebben beloofd. De wapenleveranties werden zondag stellig ontkend. "Het nieuws is onjuist", liet het Italiaanse ministerie van defensie weten. "Italië, samen met andere EU- en NAVO-landen, bereiden de levering van niet-militaire steun aan Oekraïne voor, zoals kogelwerende vesten en helmen."

De NAVO heeft laten weten geen wapens aan Oekraïne te zullen leveren, maar tekende daarbij aan dat het lidstaten vrij staat dat wel te doen. Rusland is fel gekant tegen hechtere banden tussen Oekraïne en de NAVO.