Londen biedt Schotland meer autonomie aan

De Britse regering is van plan Schotland komende dagen meer financiële autonomie te bieden binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft minister van financiën George Osborne zondag gezegd. De uitspraken volgen kort op een peiling van The Sunday Times, waaruit bleek dat voor het eerst een meerderheid van de Schotten voor onafhankelijkheid is.

Osborne zei dat Londen momenteel de laatste hand legt aan het schenken van een 'veel grotere' fiscale autonomie. De voorstellen worden over enkele dagen bekendgemaakt. De minister dreigde Schotland opnieuw dat als het zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk het niet langer de pond als munteenheid mag gebruiken.

De Schotse vicepremier Nicola Sturgeon reageerde laatdunkend op Osbornes aanbod. Als de Britse regering Schotland serieus meer financiële rechten zou willen geven, had ze hier niet mee moeten wachten tot twee weken voor de volksraadpleging, aldus Sturgeon. Volgens haar is in het jakamp van Londen 'paniek uitgebroken' en worden deze voorstellen daarom ineens uit de hoge hoed getoverd.

De gemoederen lopen hoog op door het referendum. De Britse premier David Cameron probeert de Schotten te overtuigen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Koningin Elizabeth maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Schotland. Het Schotse referendum vindt op 18 september plaats.