'Ook Utrechts gezin vertrokken naar Syrië'

Ook een gezin uit de omgeving van Utrecht is vertrokken naar Syrië om zich te vestigen in het kalifaat van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Volkskrant vrijdagavond op basis van bronnen. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius meldde eerder op de dag nog dat een gezin uit zijn stad vermoedelijk is afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering.

De gezinnen wilden volgens de krant samen vertrekken met de twee ouderparen uit Huizen die vorig weekend werden opgepakt wegens het steunen van de gewapende strijd van IS. De twee moslimgezinnen uit Amersfoort en uit de omgeving van Utrecht zouden zondagavond zijn vertrokken en enkel een briefje voor hun families hebben achtergelaten.

Hun haastige vertrek zou zijn ingegeven door de arrestaties van de vier Huizense ouders. Ook zouden ze hebben willen voorkomen dat hun kinderen uit huis zouden worden geplaatst, zoals bij de Huizense mannen en vrouwen is gebeurd.

Drie van de vier Huizense ouders kwamen vrijdag vrij. De rechter-commissaris oordeelde donderdag dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de drie voorbereidingen hebben getroffen om deel te nemen aan terroristische activiteiten. Bij een 34-jarige man is hier volgens de rechter-commissaris wel sprake van. Maandag worden de drie vrijgekomen ouders door de kinderrechter gehoord. Die beslist daarna wanneer de echtparen hun kinderen terugzien.