FIFA krijgt corruptierapport overhandigd

Het onderzoek naar het corruptieschandaal omtrent het WK 2022 in Qatar is afgerond. De FIFA kreeg vrijdag het rapport overhandigd. De gang van zaken rondom de toewijzing van het WK 2022 werd door diverse bronnen als verdacht aangemerkt. Er zouden stemmen zijn verkocht, waardoor Qatar de mondiale eindronde kreeg toegewezen.

Hierop besloot de FIFA om een onderzoek in te stellen, dat werd geleid door Michael Garcia. Deze onafhankelijke voorzitter van het onderzoek overhandigde vrijdag het rapport, waarin de gang van zaken is onderzocht.

"Op vrijdag 5 september heeft voorzitter Michael J. Garcia samen met vice-voorzitter Cornel Borbely het rapport van de FIFA Ethics Committee van 350 pagina's overhandigd", luidt de verklaring van de wereldvoetbalbond.

"Het rapport, getiteld Report on the Inquiry into the 2018/2022 FIFA World Cup Bidding Process, is bij de afdeling Juridische Zaken neergelegd", zo valt te lezen op het digitale thuis van de FIFA.

Twee WK's
Opvallend is dat dus ook de toewijzing van het WK van 2018 is onderzocht. Dit toernooi werd op hetzelfde moment als het WK 2022 toegewezen aan Rusland. Hierna was er in de voetbalwereld veel kritiek op deze beslissingen, vooral omdat het WK in Qatar wegens de weersomstandigheden een lastig verhaal zou worden.

"De Ethische Commissie van de FIFA gaat nu met de afdeling Juridische Zaken het rapport bestuderen, waarna het rapport mogelijk wordt aangevuld en gepubliceerd."