[Vuelta] Navarro soleert naar winst in dertiende etappe

Daniel Navarro heeft de dertiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Spanjaard van Cofidis sprong in de lastige finale weg uit het sterk uitgedunde peloton. Belkin-renner Wilco Kelderman kwam als derde over de streep in Obregón, achter Daniel Moreno (Katusha).

De rode leiderstrui blijft om de schouders van Alberto Contador. Zijn leidende positie werd niet bedreigd door de concurrentie. Hij heeft in het klassement twintig seconden voorsprong op Alejandro Valverde. Rigoberto Uran staat derde. Robert Gesink blijft de beste Nederlander op de negende plaats.

Voor veel sprinters bleek de rit, met twee cols van de derde en een van de tweede categorie, te zwaar. Toch trok Orica-Greenedge de kaart van Michael Matthews. Door het werk van de Australische equipe kreeg een kopgroep, met daarin onder anderen Stef Clement, Peter Sagan en Luis Leon Sanchez, geen ruimte.

Ook Matthews zakte er in de finale evenwel doorheen toen Navarro aanviel. Het leverde de 31-jarige Spanjaard zijn eerste ritzege in een grote ronde op. Daarachter sprongen Moreno en Kelderman nog weg, zij finishten kort voor de groep met favorieten.

De verschillen kunnen zaterdag een stuk groter worden. Dan ligt de finish op een klim van de eerste categorie.