Flinke verbreding voor A27 en A1

De A27 en de A1 worden ten noorden van Utrecht flink verbreed. De doorstroming van het verkeer moet daardoor worden verbeterd. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen besloten, zo meldt Rijkswaterstaat vrijdag.

De A27 krijgt in beide richtingen een extra rijstrook en op een deel van het traject wordt een vierde (spits)rijstrook aangelegd. De A1 gaat van twee naar vier rijstroken in allebei de richtingen. Met de aanpassingen moet het verkeer tussen de Randstad en het midden en oosten van het land in de toekomst beter kunnen doorrijden.

Met de verbreding worden volgens Schultz zes fileknelpunten uit de top 50 aangepakt. "Hiermee geven we een forse impuls aan de bereikbaarheid van de regio's Utrecht en Amersfoort. We zorgen er ook voor dat het verkeer op een belangrijke hoofdverbinding tussen de Randstad, Twente en Duitsland beter doorstroomt. Dat is goed voor onze economie."

Momenteel rijden er dagelijks zo'n negentigduizend voertuigen over de A27 en bijna 110 duizend over de A1. De verwachting is dat die aantallen in 2030 zijn opgelopen naar zo'n 140 duizend en 170 duizend voertuigen.