Kamer heeft nog veel vragen over NAVO-flitsmacht

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de nieuwe flitsmacht van de NAVO, waaraan Nederland wil gaan meedoen. De Kamer is bezorgd over de financiering en de democratische controle op de inzet. Dat bleek woensdag tijdens een debat.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wees erop dat binnen de NAVO geldt dat de kosten worden gedragen door de lidstaat die ze maakt. Voor de flitsmacht vindt hij dat een 'onaantrekkelijk model', omdat niet alle landen meedoen.

Een ander pijnpunt is dat de flitsmacht binnen twee dagen moet kunnen worden ingezet. De Tweede Kamer vraagt zich af hoe dat zich verhoudt tot de parlementaire controle op de inzet van Nederlandse troepen. De Kamer heeft doorgaans maanden nodig om bijdragen aan missies te bespreken en goed te keuren.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei nog niet veel vragen te kunnen beantwoorden. "Het staat nog in de kinderschoenen", zei Hennis. De komende dagen wordt de nieuwe flitsmacht volop besproken op de NAVO-top in Wales.

Behalve Nederland willen nog diverse andere landen bijdragen. Hennis noemde de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Nederland levert waarschijnlijk een compagnie van de luchtmobiele brigade.