'Meer mensen bereid tot aanslag dan 10 jaar terug'

Meer moslimextremisten zijn in Nederland bereid een aanslag te plegen dan ten tijde van de aanslagen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje, zo'n tien jaar geleden. Dat komt doordat er nu veel meer informatie is en die informatie sneller wordt verspreid, zegt hoofd van inlichtingendienst AIVD Rob Bertholee in Vrij Nederland.

Dat toen aanslagen werden gepleegd en nu niet, hoeft volgens Bertholee niet meteen te betekenen dat de dreiging nu kleiner is. De bomaanslagen in Londen en Madrid noemt hij verschrikkelijk. "Maar de groep die bereid was om zo'n aanslag te plegen, was kleiner dan hij nu is. Daarom is de dreiging nu groter."

De Islamitische Staat heeft volgens Bertholee bijgedragen aan de grotere dreiging. "Sinds we ons met het conflict daar bemoeien, is dat gevaar ook groter geworden."

In Nederland zijn volgens het hoofd honderden aanhangers van de gewelddadige jihad en duizenden sympathisanten. Hij wijst erop dat extremisten steeds openlijker voor hun mening uitkomen. "Een jaar geleden zag je filmpjes op YouTube of het journaal met propaganda voor de jihad. Allemaal achter sluiers en maskers, onherkenbaar. Kijk vandaag de dag. Vlak na de oprichting van de Islamitische Staat werd hier in Den Haag een filmpje gemaakt. Iedereen herkenbaar, full face in beeld, zwaaiend met een zwarte vlag."

Onder meer door de smartphone wordt extremistisch gedachtegoed volgens Bertholee sneller verspreid. "Als je veel mensen kunt infecteren met je gedachtegoed, dan is de kans dat iemand een aanslag pleegt vele malen groter. Kijk naar Mehdi Nemmouche die drie mensen doodde bij het Joods Museum in Brussel, de twee mannen die een Britse soldaat afslachtten in Londen."