'Banken vaag over preventie belastingontwijking'

Zeven van de tien grootste banken van Nederland zijn onduidelijk over hoe zij voorkomen dat hun klanten belasting ontwijken. Omdat zij wel actief zijn in belastingparadijzen, is daardoor niet hard te maken dat de banken op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking, klagen de makers van de Eerlijke Bankenwijzer woensdag na eigen onderzoek.

Omdat door de overigens doorgaans legale constructies met name ontwikkelingslanden veel inkomsten mislopen, vinden de partijen achter de Eerlijke Bankenwijzer dat banken er alles aan moeten doen om te voorkomen dat ze belastingontwijkend gedrag van klanten mogelijk maken. "En uiteraard moeten zij zelf eerlijk belasting afdragen in landen waar ze actief zijn", zegt projectleider Peter Ras. "Wij roepen banken op hier veel transparanter over te zijn en aan te tonen dat zij belastingontwijking uitsluiten."

De onderzoekers trekken aan de bel over het beleid tegen belastingontwijking van ABN AMRO, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot. De banken zijn volgens het onderzoek niet transparant over hun dochterondernemingen en hun activiteiten in belastingparadijzen. Zo zijn lijst van dochterondernemingen bij de Kamer van Koophandel vaak niet compleet.

Het risico is reëel dat bijvoorbeeld ABN AMRO vanuit zijn vestigingen in Jersey en Luxemburg klanten helpt bij het omzeilen van de fiscus, menen de onderzoekers. Dat ING, Aegon en Delta Lloyd actief zijn op de Kaaimaneilanden roept daarnaast ook vraagtekens op.

Bij het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat SNS Bank en de duurzame dochter ASN Bank betrokken zijn bij internationale belastingontwijking. Hetzelfde geldt voor Triodos. ABN AMRO heeft tegenover de makers laten weten volgend jaar in ieder geval transparanter te worden over de eigen financiële resultaten in verschillende landen.

De makers van de Eerlijke Bankenwijzer bieden het onderzoek woensdag aan aan de Tweede Kamer. De wijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Dierenbescherming en PAX.