Timmermans: ik word geen personeelschef

Minister van Buitenlandse Zaken en aanstaand eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) spreekt tegen dat hij 'personeelschef' wordt in de nieuwe Europese Commissie. Wat zijn portefeuille wel wordt, wil Timmermans nog niet zeggen.

Volgende week presenteert commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn team, en dan wordt ook de taakverdeling duidelijk. "Ik heb hem vandaag gesproken, maar hij moet nog meer landen spreken, dus de zaak is nog in beweging", zei Timmermans na afloop van een lezing die hij hield in de Rode Hoed in Amsterdam.

Ook premier Mark Rutte (VVD), die dinsdag Timmermans' voordracht bevestigde, wilde niet zeggen wat hij voor takenpakket krijgt. Volgens sommige berichten zou Timmermans leiding gaan geven aan de inkrimping van het Brusselse ambtenarenapparaat, maar ook de portefeuille Handel wordt genoemd.

Timmermans zei dat het ministerschap zijn droombaan was. "De laatste jaren waren soms niet gemakkelijk, maar het ministerschap was wel het mooiste wat ik in mijn leven heb mogen doen, op beroepsmatig gebied."

Op een vraag uit de zaal na afloop van zijn lezing sprak Timmermans zich uit over de veelbesproken Europese regels die het vermogen van stofzuigers aan banden leggen. Timmermans is daar geen voorstander van. "Moet Europa zich daarmee bemoeien? Ik denk het niet."

Volgens Timmermans moet Europa meer steun zien te winnen. "Een politiek project dat niet in de harten van de mensen zit, zal uiteindelijk niet slagen."