Oppositie wil Miljoenennota hebben

Het kabinet moet de stukken voor Prinsjesdag nog dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer sturen. Dat eiste althans de SP, die steun kreeg van PVV, CDA en Partij voor de Dieren.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) hekelde het feit dat de coalitiepartijen en de 'constructieve oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP al weten wat er in de Miljoenennota komt te staan en daarover zouden lekken naar de media. De premier heeft 99 Kamerleden een 'roeptoeter' gegeven en de overige oppositieleden staan met lege handen en kunnen het kabinet niet controleren, zei hij.

Het verzoek werd niet gesteund door de vijf partijen die samen de begroting hebben opgesteld. Alexander Pechtold (D66) zei 'reuze benieuwd' te zijn naar de stukken, maar steunde het voorstel niet. Martijn van Dam (PvdA) wees er fijntjes op dat in de grondwet staat dat de regering de begroting niet eerder dan op Prinsjesdag naar de Kamer stuurt.

De houding van deze partijen schoot Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV) in het verkeerde keelgat. Volgens Roemer is er een 'groot onderliggend probleem' waarbij een groot deel van de Kamer blijft lekken naar de media. "Ik doe een beroep op u, want zo kan het niet werken", zei Roemer tegen Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD).

Die kreeg ook nog een standje van Wilders, nadat ze de microfoon van Van Raak had uitgezet toen die nog wat wilde zeggen. "Ik vind het niet aangaan dat u de microfoon uitdraait van een collega die terecht boos is", zei hij. De PVV deelt de woede over het lekken 'van alle kanten'. Pechtold gedraagt zich als 'onderkoning van Nederland', terwijl de rest van de Kamer van niets weet.

Van Miltenburg antwoordde dat ze Van Raak ruim de gelegenheid had gegeven om zijn punt te maken. Diens voorstel stuurt zij door naar premier Mark Rutte (VVD).