Kotterkapitein vast voor drugshandel

Bij de doorzoeking van een garnalenkotter in de haven van Den Oever zijn maandag twee mannen aangehouden op verdenking van internationale drugshandel. De kapitein van het vissersschip uit Wieringen is een van de verdachten. In Urk is een derde verdachte aangehouden voor het witwassen van tienduizenden euro's.

Het Openbaar Ministerie vermoedt op basis van onderzoek dat de vissersboot in oktober verdovende middelen op zee heeft opgepikt. De garnalenkotter werd doorzocht door politie en de douane. Ook de woning van een van de verdachten in Scherpenzeel is doorzocht. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op smartphones, navigatieapparatuur en documenten.

Twee andere verdachten waren al eerder in beeld vanwege betrokkenheid bij het aan land brengen van drugs met vissersschepen. Zeker een van hen heeft meegeholpen met de voorbereiding van de import van een grote partij cocaïne uit Venezuela. Daarbij zou een zeilschip worden gebruikt om de drugs uit Zuid-Amerika te smokkelen en zou de partij voor de Nederlandse kust worden overgeladen.