Dordrecht wil klagende huisjesmelker cel in

Om een stortvloed van brieven te stoppen wil de gemeente Dordrecht dat huisjesmelker Mustafa K. per te veel verstuurde brief een dag in de cel wordt gezet. Een dwangsom die is opgelopen tot drie ton weigert hij te betalen. De rechter moet zich nu in een kort geding over de slepende kwestie uitspreken.

Het gerechtshof bepaalde begin dit jaar dat K. maximaal tien brieven per maand mag sturen. Sinds die uitspraak heeft hij er echter al honderden verstuurd. Per te veel verstuurde brief moet K. 1260 euro betalen, waardoor hij nu al op het maximum van drie ton zit.

K. stuurt de brieven volgens de gemeente alleen om de gemeente te jennen en op kosten te jagen. "Als gemeente zijn we verplicht iedere brief serieus te behandelen", zegt een woordvoerder. "Hierdoor zijn we jaarlijks een half miljoen euro kwijt aan het beantwoorden van zijn brieven. Dat geld besteden we liever aan nuttiger zaken."

Burgemeester Arno Brok (VVD) erkent in een verklaring dat de maatregel ver gaat. Maar gezien deze 'uitzonderlijke situatie' is deze maatregel volgens hem gepast. "Deze man heeft inmiddels al meer dan 3500 procedures tegen de gemeente lopen. Wekelijks komen er tientallen bezwaarschriften en verzoeken bij."

In de zaak vordert de gemeente ook nog eens acht ton van de inwoner. Het gaat om niet betaalde onroerendzaakbelasting en kosten voor funderingsherstel die de gemeente heeft voorgeschoten. De man bezit een kleine veertig panden in de stad. De gemeente heeft beslag gelegd op deze panden om de dwangsommen en andere vorderingen te kunnen innen.

De brieven die te veel worden verstuurd simpelweg niet behandelen is volgens de woordvoerder wettelijk niet mogelijk. "Daarom vragen we de rechter nu in te grijpen. Wij willen het maximum voor deze inwoner verlagen naar twee per maand en een dag cel per te veel verstuurde brief, met een maximum van een jaar."

De gemeente en K.liggen al jaren met elkaar in de clinch. Dat begon met conflicten over de verhuur van twee panden. Ook toen werden dwangsommen opgelegd, maar die betaalde hij niet.

De gemeente besloot daarom twee panden van K. via executie te verkopen. Hierna begon K. met zijn 'brieventerreur'. In 2012 stuurde hij 790 bezwaarschriften, 467 Wob-verzoeken, 41 handhavingsverzoeken en 121 formulieren tot dwangsom in. Vorig jaar stuurde hij duizenden brieven.