Hardhandige leraar moet baan terugkrijgen

Een leraar die in juni op staande voet werd ontslagen nadat hij tijdens een excursie een opstandige leerling blauwe plekken had bezorgd moet zijn werk kunnen hervatten. De rechtbank in Utrecht vindt dat niet vast is komen te staan dat de man buitenproportioneel geweld heeft gebruikt tegen de leerling.

De leraar trad op toen na afloop van een excursie met leerlingen van het Wellantcollege in het Zuid-Hollandse Ottoland rumoer ontstond in de bus. Tot vier keer toe vroeg de docent de aanstichter voorin de bus te komen zitten. Uiteindelijk bracht de leraar de jongen daar zelf naartoe, terwijl de leerling tegenstribbelde. Bij aankomst op school pakte de docent de jongen opnieuw vast om hem naar een kamer te brengen.

Het Wellantcollege ontsloeg de docent op staande voet omdat hij buitenproportioneel geweld zou hebben gebruikt tegen de leerling, maar de kantonrechter acht dat niet bewezen. Blauwe plekken bij de leerling zijn volgens de rechter veroorzaakt door een stevige grip van de leerkracht en het tegenstribbelen van de leerling. "Dit zou anders zijn geweest als er blauwe plekken waren ontstaan terwijl de leerling geen weerstand had geboden", aldus de rechtbank.

De leraar heeft tegen zijn ontslag aangevochten bij een commissie van beroep. Van de kantonrechter mag de docent zijn werk hervatten tot die commissie een beslissing heeft genomen over zijn ontslag. Het vmbo-college moet tot dat moment ook het loon van de leraar doorbetalen.