Euro op laagste punt in jaar tijd

De euro staat ten opzichte van de dollar op het laagste punt in een jaar tijd. Een euro is dinsdag nog 1,3115 dollar waard, terwijl een euromunt die begin deze zomer werd ingewisseld nog bijna 1,40 dollar opleverde. Een goedkopere euromunt is goed nieuws voor de export in de muntunie.

Door tegenvallende groeicijfers in de eurozone neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om donderdag maatregelen aan te kondigen. Die kunnen de inflatie een boost geven en het herstel van de economie stimuleren, maar hebben mogelijk ook invloed op de koers van de euro.

Financiële markten wachten daarom in spanning af of ECB-president Mario Draghi donderdag besluit de geldkraan open te draaien. Als inderdaad wordt besloten extra geld in de economie te pompen, wordt de euro minder waard omdat meer euro's in omloop komen. Blijft een beslissing uit, dan stijgt de koers mogelijk juist. De prijs van de euro is de laatste maanden gedaald, omdat wordt verwacht dat de ECB op korte termijn in actie komt.

Europese exporteurs hebben last van de dure euro omdat producten uit de eurolanden duurder zijn voor landen met een andere munteenheid. Winsten in het buitenland omwisselen voor euro's levert bovendien ook verlies op. Een lagere koers kan de handel dus stimuleren.

Doordat import van goederen en diensten bij een koersdaling juist weer duurder wordt voor handelaren in de muntunie, stijgen de prijzen. Dat leidt weer tot een stimulans van de inflatie, die op een gevaarlijk laag peil staat in de eurozone.