Rechter verbiedt taxiapp Uber in heel Duitsland

De taxiapp Uber is per direct verboden in heel Duitsland. Een rechtbank in Frankfurt heeft vorige week besloten dat het bedrijf achter de app zonder een officiële vergunning geen taxiritten meer mag faciliteren, op straffe van een kwart miljoen euro of een gevangenisstraf. Dat meldt persbureau DPA dinsdag.

Volgens de klager, een koepelorganisatie van taxicentrales, zorgt de app waarmee niet-professionele chauffeurs zich kunnen aanbieden voor oneerlijke concurrentie. De rechter in Frankfurt geeft de koepel nu gelijk. Uber was actief in tweehonderd Duitse steden. In een aantal steden was de app al verboden, waaronder in Berlijn.

Het gerechtelijke bevel is donderdag afgegeven in een spoedzitting zonder dat Uber daarover is gehoord. Het bedrijf kan wel in beroep. Het verbod is in ieder geval geldig tot deze nieuwe rechtszaak van start gaat.

In Nederland heeft de Inspectie voor Leefomgeving en Transport het bedrijf Uber en de chauffeurs ook gewaarschuwd voor boetes. Uber is een bedrijf uit San Francisco. Het Europese hoofdkantoor is in Amsterdam gevestigd.