Tweede Kamer weer aan de slag na reces

De zomervakantie van de Tweede Kamer zit erop. Na een turbulente zomer beginnen alle partijen dinsdag aan de eerste officiële werkdag sinds 4 juli. Voor kabinet, regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositie breekt een drukke periode aan, waarin binnenlandse en buitenlandse politiek hand in hand gaan.

Het nieuwe jaar begint met de herdenking van de vliegramp in Oekraïne die de zomer tekende. Het vliegtuig dat halverwege juli werd neergehaald in het onrustige oosten van het land luidde niet alleen het begin in van nieuwe, wereldwijde spanningen, maar zal ook de komende tijd nog veel aandacht vragen van de Tweede Kamer.

Zo wordt deze week nog het rapport met de voorlopige bevindingen van het onderzoek naar de crash van vlucht MH17 verwacht. De grote vraag is of het onderzoek enige aanknopingspunten biedt over wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het toestel. Als zou blijken dat de pro-Russische separatisten een rol speelden, lopen de spanningen met Rusland nog verder op.

Na de vliegramp ging Nederland immers voorop in de roep om hardere sancties tegen Rusland vanwege hun inmenging in het conflict in het oosten van Oekraïne. Rusland beantwoordde de Europese sancties met tegenmaatregelen, met gevolgen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. De Kamer spreekt er deze eerste week al over, temeer omdat de Europese Unie alweer nieuwe sancties heeft aangekondigd.

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) domineert daarnaast de agenda. Internationaal is Nederland in Irak inmiddels betrokken bij het conflict omdat het de Koerden die strijden tegen IS steunt met militair materieel. Nationaal is het debat over radicaliserende moslimjongeren weer in alle hevigheid losgebarsten. Over het pakket aan maatregelen om jihadisme in Nederland te bestrijden, wil de Kamer nog deze week spreken.

Intussen ziet het ernaar uit dat de minister die het meest direct met alle internationale brandhaarden te maken heeft gaat vertrekken uit Den Haag. Premier Mark Rutte (VVD) maakt dinsdag naar verwachting bekend dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) eurocommissaris wordt.

Ondertussen nadert Prinsjesdag met rasse schreden. Kabinet, coalitiepartijen PvdA en VVD en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sloten vorige week al een akkoord over de begroting. Anders dan vorig jaar weet het kabinet zich met zijn plannen voor 2015 nu dus al wel verzekerd van steun in de Eerste Kamer. De internationale spanningen hebben er directe invloed op gehad: er komt meer geld voor defensie en ontwikkelingssamenwerking.

En hoewel al is uitgelekt dat de Nederlander er volgend gemiddeld een klein beetje op vooruit gaat in de portemonnee, zullen de Kamerdebatten er de komende maanden niet minder fel om worden. Veel bezuinigingen die dit kabinet heeft bedacht worden volgend jaar pas doorgevoerd.