'Neanderthalers maakten kunst'

Neanderthalers waren mogelijk intelligenter dan wetenschappers tot nu toe aannamen. Rotsgravures in de grotten van Gorham in Gibraltar blijken volgens onderzoekers van de Universiteit van Huelva afkomstig te zijn van neanderthalers. Dat staat in een artikel dat het wetenschappelijke tijdschrift PNAS maandag heeft gepubliceerd.

Het is de eerste ontdekking van neanderthalerkunst ooit. De vondsten zijn belangrijk, omdat zij aantonen dat de uitgestorven neef van de moderne mens ook in staat was zichzelf op artistieke wijze te uiten.

Clive Finlayson, een van de auteurs van het artikel, is er zeker van dat de kunst door neanderthalers is vervaardigd. "Bij alle fossiele opgravingen van neanderthalersgemeenschappen is technologie aangetroffen die nodig is om de kunst te maken", zei Finlayson. "Bij opgravingen van moderne mensen hebben we deze technologie nog nooit aangetroffen."

"Dit is de laatste nagel aan de doodskist van de hypothese dat neanderthalers cognitief ondergeschikt waren aan moderne mensen", aldus rotskunstdeskundige Paul Tacon, zelf niet betrokken bij het onderzoek. Volgens de wetenschapper zijn de gravures met veel ambacht gemaakt en bedoeld voor rituelen, communicatie of allebei.

Niet iedereen is overtuigd door de bevindingen. Een ander recent gepubliceerd onderzoek beweert dat de kunst ook gewoon door moderne mensen kan zijn gemaakt. Neanderthalers stierven zo'n 41 tot 39 duizend jaar geleden uit, terwijl de mens ongeveer 45 tot 43 duizend jaar geleden in Europa aankwam. Hierdoor is er een overlap van duizenden jaren waarin beide soorten het Europese vasteland bevolkten.

"De datering van de gevonden kunst is van kritiek belang", zegt Clive Gamble, archeoloog aan de Universiteit van Southampton. "Hoewel ik graag zou willen dat neanderthalers schilderende en graverende wezens waren, ben ik nog niet overtuigd."