Rebellen Oekraïne matigen eisenpakket

De pro-Russische rebellen die volledige onafhankelijkheid eisten voor het oosten van Oekraïne hebben maandag bij de onderhandelingen in het Wit-Russische Minsk hun eisen afgezwakt. De opstandelingen zijn bereid om de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren in ruil voor meer autonomie. Het lijkt erop dat Moskou graag een overeenkomst wil sluiten om zo te ontkomen aan nieuwe sancties.

Hoewel de separatisten hun koers fors hebben gewijzigd is het de vraag of de partijen tot een akkoord kunnen komen. Het geweld in het oosten van Oekraïne blijft voortduren en een vredesoverleg afgelopen zomer leidde ook al niet tot tastbare resultaten.

Maar, in tegenstelling tot de vorige keer, zijn de rebellen nu wel bereid te praten over 'het behoud van eenheid van de economische, culturele en politieke ruimte van Oekraïne'. In ruil eisen ze wel ruime amnestie en fors meer lokale invloed. Zo willen de rebellen zelf agenten kunnen benoemen.

Het overleg van maandag duurde enkele uren en wordt vrijdag voortgezet. Dan gaan de partijen het hebben over een staakt-het-vuren en het uitwisselen van gevangenen, aldus Andrej Poergin, die namens de separatisten het overleg bijwoont.

De gematigder houding van de rebellen lijkt te zijn ingegeven door de wens van Rusland om nieuwe sancties van het Westen te voorkomen, maar tegelijkertijd een behoorlijke invloed te houden op het buurland.