Zware straf voor doodsteken pestkop

Een 52-jarige Zeeuw is maandag veroordeeld tot negen jaar cel voor het doodsteken van een 19-jarige man in Middelburg die hem al jaren treiterde. Het Openbaar Ministerie had zes jaar geëist. De geëiste straf zou geen recht doen aan het beëindigen van een jong mensenleven, vond de rechtbank in Middelburg.

Het OM hield bij de eis rekening met het feit dat de verdachte werd gepest en dat de autistische man kwetsbaar was. De rechtbank houdt daar ook rekening mee, maar vindt dat niet zwaar genoeg wegen voor een lichtere straf.

Het slachtoffer pestte de man al jaren. Nooit kwam het echter tot fysiek geweld, maar de 52-jarige man voelde zich wel dusdanig bedreigd dat hij een mes bij zich ging dragen. Op 1 maart gebruikte hij dat mes, naar eigen zeggen om zich te verweren. Volgens de rechter werd hij echter niet geslagen, zoals hij beweerde, en gebruikte hij het mes ook niet alleen om mee te dreigen.

Het dronken slachtoffer pestte de man met drie anderen. Op een gegeven moment trok de man het mes en stak hij. Daarna liep hij een café binnen, waar hij door de politie - met het mes nog in zijn binnenzak - werd gevonden.