CDU bagatelliseert winst eurosceptici

De verkiezingswinst die de Duitse eurosceptische partij Alternative für Deutschland zondag behaalde in Saksen is geen garantie dat de partij op de lange termijn succesvol zal zijn. Dat heeft Volker Kauder, de fractievoorzitter in de Bondsdag van de CDU, maandag gezegd. AfD haalde iets minder dan tien procent van de stemmen en neemt daarmee voor het eerst zitting in het parlement van een Duitse deelstaat.

Kauder geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van bondskanselier Angela Merkel. Hun partij heeft AfD tot dusver vooral geprobeerd te negeren, maar aan die tactiek komt met de uitslag van zondag wellicht een einde. Volgens Kauder is de zeer lage opkomst in Saksen een van de redenen dat AfD het zo goed deed. En overal nee tegen zeggen zal de partij ook niet helpen, aldus Kauder. "Ze zullen niet veel kunnen doen in het deelstaatparlement door tegen de euro en tegen van alles en nog wat te zijn", zei Kauder tegen de ZDF.

Bij de Bondsdagverkiezingen en de verkiezingen voor het deelstaatparlement in Hessen bleef AfD nog net onder de drempel van vijf procent steken. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, waarin de drempel niet gold, kreeg de partij al zeven procent.

De CDU onder leiding van deelstaatpremier Stanislaw Tillich behaalde met 39 procent in Saksen haar slechtste resultaat sinds de eenwording van Duitsland, maar blijft wel de grootste partij. Tillich moet wel op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, omdat de liberale FDP onder de vijf procent dook en uit het deelstaatparlement verdwijnt. Het meest waarschijnlijk is samenwerking met de SPD, die ruim 12 procent heeft gekregen.

Die Linke zijn met ruim 18 procent de grootste oppositiepartij. De Groenen komen met ruim vijf procent ook in het deelstaatparlement.